Συνέντευξη στην εφημερίδα National Herarld

Το ανθοπωλείο «Κοντογιάννης» συμπλήρωσε τον περασμένο χρόνο 100 χρόνια λειτουργίας. Δεν ήταν δυνατόν να μην προκαλέσει το ενδιαφέρον του «Εθνικού Κήρυκα», αφού χρονικά συμπορεύονται και έχουν διανύσει μια λαμπρή πορεία.

Συναντήσαμε την κ. Μάγδα Κοντογιάννη, σύζυγο του Μίμη Κοντογιάννη και της ζητήσαμε να μας πει λίγα λόγια γι’ αυτή τη πολύχρονη, υπεραιωνόβια διαδρομή. Φυσικά μας φιλοξένησε στο ανθοπωλείο «Κοντογιάννης» στη Βούλα και συζητώντας μαζί της, εκτός από ενδιαφέρουσες πληροφορίες, μας γέμισε χρώματα και αρώματα. Ο δε καταπράσινος βασιλικός που μας δώρισε φεύγοντας, γέμισε όλες μας τις αισθήσεις με άνοιξη και καλοκαίρι.

Μπορείτε να μας κάνετε μια αναδρομή στη ζωή του ανθοπωλείου «Κοντογιάννης»;

Ολα ξεκίνησαν το 1915, όταν οπατέρας του άντρα μου, Σπύρος Κοντογιάννης, στα 20 χρόνια του, στήνει τον πρώτο πάγκο πώλησης λουλουδιών στην Βουκουρεστίου και έπειτα στην Ζαλοκώστα στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι. Οι δημιουργίες του ήσαν ως επί το πλείστον ματσάκια με γιασεμιά τα οποία έδενε με πευκοβελόνες. Οταν στα παλαιά ανάκτορα -που είναι τώρα η Βουλή των Ελλήνων- παραχωρήθηκε χώρος για τους ανθοπώλες, στην Βασιλίσσης Σοφίας, ο πάγκος έγινε μαγαζί. Το 1939, πεθαίνει ο Σπύρος, όταν ο γιος του Μίμης ήταν σχεδόν δύο ετών. Η μητέρα του, η οποία είχε άλλα τρία παιδιά, συνέχισε να λειτουργεί το μαγαζί μόνη της και να το κρατάει «ζωντανό». Περνώντας μια κατοχή, το μαγαζί κατάφερε να αντέξει και να ταΐσει ολόκληρη την οικογένεια. Το 1947 η μητέρα του Μίμη άρχισε να τον παίρνει μαζί της. Φτάνοντας στο 1958, ο Μίμης -τελειώνοντας πλέον το νυχτερινό σχολείο- ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου το ανθοπωλείο. Στη συνέχεια ανοίγει άλλα δύο μαγαζιά, στη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη. Αν τον ρωτούσες σήμερα πώς έφτασε μέχρι εδώ θα απαντούσε σίγουρα: «Ολα ξεκίνησαν από τα γιασεμιά».

Πώς είναι να «κουβαλάτε» μια τέτοια πολύχρονη ιστορία στο χώρο της ανθοκομίας;

Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι νιώθω δέος και υπερηφάνεια απέναντι στην κληρονομιά που άφησε ο άντρας μου. Την ιστορία αυτή όμως, δεν θεωρώ πως την κουβαλάω, εμπνέομαιαπό τον σύζυγό μου, την αγάπη και το μεράκι που είχε για τα λουλούδια και βλέπω όσα κατόρθωσε, σαν κίνητρο για να συνεχίσω να δημιουργώ με αγάπη αυτό που μου κληροδότησε.

Για άλλη μια φορά καλείται μια γυναίκα της οικογένειας να αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης. Πείτε μας την γνώμη σας γι’ αυτό;

Γενικά θεωρώ πολύ ικανό το γυναικείο φύλο όταν καλείται να αναλάβει σημαντικές αρμοδιότητες υπόαντίξοες συνθήκες. Στην περίπτωσή μου θα έλεγα πως ήταν μοιραίο. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και, καλώς ή κακώς, σε μια κοινωνία όπως αυτή στην οποία ζούμε δεν έχεις την πολυτέλεια να «ξαποστάσεις», αλλά πρέπει να συνεχίσεις με δύναμη, όπως έκανε και η μητέρα του Μίμη. Οφείλω να σταθώ αντάξια και να δώσω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γι’ αυτό που αγαπάω.

Οι παρακαταθήκες που σας άφησε ο σύζυγός σας; 

Ο σύζυγός μου ήταν ένας σπάνιος και χαρισματικός άνθρωπος, δημιουργικός και πάντα, ανεξαιρέτως συνθηκών χαμογελαστός. Είχε στην επαγγελματική του ζωή μια αρχή, ότι οι πελάτες είναι πρώτα φίλοι μας. Οπότε πιστεύω ότι κυρίως μου άφησε αυτήν τη νοοτροπία ως παρακαταθήκη καιη και έπειτα οτιδήποτε άλλο.

Πώς αξιολογείτε το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας εν μέσω κρίσης και τις προοπτικές για το κλάδο των ανθοπωλείων;

Πλέον όλοι οι τομείς, με ίσως ελάχιστες εξαιρέσεις, περνούν κρίση. Στον δικό μου τομέα προσπαθώ να μην αφήνω τις οικονομικές συνθήκες της εποχής να επηρεάζουν την ποιότητα της δουλειάς μου. Αλλωστε η υποστήριξη και η εμπιστοσύνη των πελατών μου, μου δίνει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο.

Υπάρχουν περιθώρια καινοτομιών στον κλάδο σας και αν ναι έχετε κάτι υπόψη σας; 

Κάθε κλάδος έχει περιθώρια καινοτομίας. Προσωπικά κάθε μέρα βρίσκω τρόπους, με τη βοήθεια των συνεργατών μου, και καινοτόμες ιδέες για να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά τη δουλειά μας. Η στασιμότητα δεν είναι καλή σε κανένα τομέα της ζωής, πόσο μάλλον όταν αφορά την ανάπτυξη και την πρόοδο της επιχείρησής σου. Η συνεχής ενημέρωσή μας μέσα από σεμινάρια, ταξίδια στο εξωτερικό και δημιουργική διάθεση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για καινοτομίες με το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Αλλωστε αυτό είναι που προσφέρουμε στον πελάτη, κάτι όμορφο και διαφορετικό για να μπορέσει να εκφράσει τα συναισθήματα και τη διάθεσή του μέσα από τα λουλούδια.

Τα σχέδιά σας για το άμεσο και απώτερο μέλλον;

Προς το παρόν, προτεραιότητά μου είναι η κόρη μου και η δουλειά μου. Στο μέλλον, ο στόχος είναι να αναλάβει η κόρη μου ενεργό ρόλο στο ανθοπωλείο, με σκοπό να φέρει έναν αέρα πρωτοτυπίας συνδυάζοντας φυσικά και τις νέες τεχνολογίες, και να συνεχίσει έτσι την κληρονομιά του παππού και του πατέρα της. Ηδη ανανεώνεται το site μας (www.kontogiannis-flowers.gr) και σε λίγο καιρό θα είναι ακόμα πιο θελκτικό κι όμορφο. Η ηλεκτρονική επικοινωνία τα τελευταία χρόνια βοηθά ώστε να εξυπηρετούνται πελάτες μας στο εξωτερικό, που μας γνωρίζουν χρόνια από τις συνεχείς επισκέψεις τους και τη διαμονή τους στην Ελλάδα. Παράλληλα βοηθάει στην έγκαιρη και άμεση συνεργασία με τους προμηθευτές και συνεργάτες μας στο εξωτερικό. Πιστεύουμε στην εξωστρέφεια και ο στόχος είναι, η κόρη μου να μπει δυναμικά στο χώρο και να αξιοποιήσει τις σύγχρονες μεθόδους παντρεύοντάς τες, με την αγάπη για τα λουλούδια, που της μεταφέραμε ο πατέρας της και εγώ.

Πώς βλέπετε τις νεότερες γενιές στο χώρο και ποιες είναι οι ιδέες τους; 

Πιστεύω πως οι νέες γενιές βασίζονται κυρίως στις νέες τεχνολογίες, κάτι το οποίο πλέον έχουμε υιοθετήσει και εμείς, όπως προανέφερα. Οντας νέοι και σίγουρα πιο εκτεθειμένοι σε μεγάλο όγκο πληροφοριών, θεωρώ πως έχουν μεγαλύτερο φάσμα ιδεών. Παρ’ όλα αυτά νομίζω ο συνδυασμός του παλιού και του νέου είναι το μυστικό για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Share this post